September 03, 2014

Susu formula- Karihome

Salam,

Setiap hari mesti ada benda baru yang akan kita pelajari.

Am I right???

Maknanya, banyak yang nak di share bersama sama pengalaman dan ilmu yang ada.

Same goes to me. 

Tempat yang selalu diterjah dulu tanya en. google la.

Widely pencariannya.

Back to the story, hanan dah mula campur susu formula umur 7 bulan.

Tahniah pada diri sendiri.

So, after bincang dengan suami susu formula yang hendak diberi pada hanan.

Of coz susu kedua terbaik after susu ibu ialah susu kambing.

Sedikit info tentang susu kambing:

Susu kambing ni menurut kajian pakar pemakanan bayi/kanak2.. adalah susu ke 2 terbaik selepas susu ibu dan minum susu kambing adalah sunnah kerana Nabi junjungan kita mengamalkan minum susu kambing. khasiat susu kambing juga menyamai khasiat susu ibu. so.. susu kambing ni bagus la untuk bayi. bukan untuk bayi sj... juga untuk orang dewasa. antara lain kelebihan susu kambing ialah :

  • kandungan potassium dan kalsium yang tinggi serta kandungan sodium yang rendah. Ia dapat membentuk tekanan darah yang normal dan mengawal fungsi hati yang normal.
  • membantu menguatkan tulang dan gigi.
  • kaya dengan protein, enzim-enzim dan vitamin A yang penting untuk kesihatan.
  • sangat sesuai untuk ibu mengandung dan ibu-ibu yang menyusukan anak.
  • mencantikkan kulit dan merawat penyakit.
  • menguatkan sistem immunisasi paru-paru dan bersifat anti-arthritis
  • menyeimbangkan kandungan gula dalam darah
  • amat disyorkan untuk golongan yang alah pada susu lembu.
  • susu kambing juga dapat membantu memulihkan gastrik, ulser perut, penyakit kuning, insomnia, heoatitis A, migrain, gout, buah pinggang, kencing manis dan membantu mencegah kanser.

Get it?

Sebab nak bagi hanan susu formula ni tengok hanan macam tak puas menyusu je.

Plus dah nak puasa. Stok susu makin berkurangan dan blablabla.

Ada je alasan ummi dye ni..hihi

Susu kambing yang ada di pasaran untuk baby setakat pencarian saya hanyalah brand karihome.

Yang lain after 1 tahun ke atas adalah. If ada yang lain sharing k?

Susu kambing karihome diproses di New Zealand dan ada tanda halal.

Rupanya cenggini.


Terdapat step 1 untuk 0-6 bulan, step 2 6-12, seterusnya step 3 dan 4.

Boleh didapati di Manjaku, senawang harga RM48++. Juga di farmasi Alpro harga RM50. Tempat lain di Aeon Big RM50++. Agak pricey tapi nak yang terbaik untuk hanan.

Berat 1 tin kecil 450g kalau tak silap.

So far, hanan sangat ok dengan susu ni. Mula mula nak bagi tu risau jugak ada alahan ke apa kan. Tapi Alhamdulillah ok.

Masa mula bagi satu tin susu tahan 2 minggu, pastu tahan seminggu, sekarang seminggu 2 tin.

Huhu, nanes.



As long hanan dapat kalsium yang cukup.

Semoga hanan jadi anak yang solehah, aminnn.

;)








5 comments:

  1. Sy ade 5 tin susu karihome step 1 nk letgo.. br beli end of nov 2014.. sbb baby tak serasi.. sape nk pm sy 0137722733.. sy letgo rm40 jela

    ReplyDelete
  2. Assalam.. anak saya minum susu kambing suffy. Buatan tempatan, Saya suka susu ni sebab khasiatnya diperkaya lagi dengan makanan sunnah..jadi bukan susu kambing ja... ada lagi kelebihan, boleh lah tgk2 sendiri... yang penting harganya TUUUU...:)..

    Menarik kan?
    boleh la baca kelebihan lain di web rasmi mereka:
    www.assalam.com.my

    memang puas hati

    ReplyDelete
  3. Cuba survey harga online kat 11street / lazada. Ada kupon / voucher diskaun boleh dapat murah. Wife beli kat 11street pada 11/7 RM34 400gram Karihome Step 1, hari ni sampai belum bagi baby minum lg. Harap2 sesuai dengan baby boleh repeat order online lg. Kena download kupon diskaun untuk dapat harga murah dan jimat.

    ReplyDelete
  4. Cuba survey harga online kat 11street / lazada. Ada kupon / voucher diskaun boleh dapat murah. Wife beli kat 11street pada 11/7 RM34 400gram Karihome Step 1, hari ni sampai belum bagi baby minum lg. Harap2 sesuai dengan baby boleh repeat order online lg. Kena download kupon diskaun untuk dapat harga murah dan jimat.

    ReplyDelete
  5. Di Indonesia belum ada yang jual susu Karihome. Adakah puan2 yang bisa bantu? Saya butuh susu Karihome untuk anak saya yang alergi. Terimakasih

    ReplyDelete